kaka17


Taksiksel dizilime karar verme

Taksiksel dizilime karar vermede bence en önemli unsur rakibin taktiğidir, yani anti taktik yapmak.
Rakip 1+2 forvetle oynuyorsa 3+2 defans sistemi,
rakip açık 3lü forvet oynuyorsa 4 defans,
rakip 4 defans oynuyorsa 1+2 forvet,
gibi en temel ve daha da eklenebilecek temel bilgilerle defans ve forveti ayarlayabiliriz.

Ortasahada ise merkezde mutlaka 1 oyuncu olmalı diye düşünüyorum. Diğer ortasahalar ise eldeki malzemeye göre ve yine rakibin ortasaha dizilimine göre değişik şekillerde konabilir. Kadroda 2 tane pasör oyuncu var ise 1 tanesi merkeze diğeri de ortasahanın önünde kenarlardan birine yerleştirilerek akıcı bir pas trafiği elde edilebilir. Ama tabi bu 2 oyuncunun ve taktiğin uyum içinde olması lazım. 2 oyuncu da isterse 10ar kontrol pas olsun dediğim taktikte iş yapamıyorlar ise zorlamaya gerek yok.

Anti taktik yapacağız diye instant maçlar hariç hiç denemediğimiz bir dizilim de kullanmamak gerek yoksa sonuçları yıkıcı olabilir. Bu yüzden takımın iyi oynadığı 3-4 farklı taktiğin haftada 1 kere de olsa denenerek hazırda tutulması ve antitaktik yaparken bu taktiklerden seçilmesi daha kolay olacaktır.

Tüm bunları ayarladıktan sonra kısa pas/kanat/uzun pas, normal/agresif/pasif, normal/ofansif/defansif ayarlarını yapmak bence işin püf noktası. Bu ayarları bir takıma uygulamak o takımın oyuncularının hız,day,pas,kontrol,çalma,orta yapma ortalamalarına göre değişeceği için kesin bir şey yazmam doğru olmaz. Kişi deneyerek mutlaka bu ayarları hangi taktikte, hangi taktiğe karşı, rakibin seviyesi ve iç saha-dış saha durumlarına göre deneyip kendi takımının doğrularını bulmalı. Falanca kişi bu ayarları şöyle yapıyor kupaları kazanıyor biz de öyle yapalım demek en büyük hatalardan biri olur.

Lig ve dostluk ligi gibi uzun soluklu ve eleme sistemi olmayan turnuvalarda sabit taktik de yapılabilir hatta s.lig ya da 8.lig farketmeksizin şampiyonluklar kazanılabilir. Ama bir önceki paragrafta da belirttiğim gibi takım ayarlarını her maçtan önce itinayla ayarlamak gerek.

Özetle dizilim işi aslında kolay olan ve çeşitli takımların maçları izlenerek uygulanabilir ama taktik ayarı kısmı mutlaka kendi takımımızın doğrularını bulmamız gerekir.